Bezigheidstherapie: kookcursus
Door: Batteke
Blijf op de hoogte en volg Batti
17 November 2005 | Thailand, Chiang Mai
How r u doin'?! Ok?
Ik loop zo ontzettend achter met dit dagboek! Ik ben zelfs een eigen dagboek begonnen die ik op de ouderwetse manier probeer bij te houden voor de details enzo, maar dat lukt momenteel even goed... :S
Zoals ik beloofd heb, moet ik jullie nog steeds het spectaculaire verhaal van mijn visa-run vertellen. Maar ehh.. mag ik eerst met het meest recente beginnen?
Ik ben gisteren terug gekomen van een 3-daagse trekking in Chiang Mai. Zo een 6 dagen geleden zijn we, nog steeds Mark en ik, gearriveerd. De eerste dag een beetje de boel verkend en concrete plannen gemaakt voor wat te doen.
Heb ik Mark eigenlijk al aan jullie voorgesteld? Niet echt he? Bij deze dan ter info ;-) :
Mark (te zien op 2 voorgaande foto's) is een 35-jarige engelsman. Heeft zijn baan, huis en alles verder 8 maanden geleden achtergelaten en is nu bezig met de laatse ronde van zijn reis. Hij heeft een around-the-world ticket en heeft al verschillende werelddelen mogen verkennen. We reizen nu zo'n 3 weken samen en hij heeft nog 4 weken te gaan. Ik zal niet bij hem blijven tot zijn einde, maar we gaan samen nog even naar Cambodja naar het beruchte stadje Angkor Wat.
Waar was ik gebleven? Ow ja, de tweede dag in Chiang Mai. Deze dag hebben we uitzonderlijk nuttig besteed op een biologische boerderij 12 kilometer van Chiang Mai stad gelegen. Jaaa, Batti heeft een kookcursus gevolgd! En ja, natuurlijk Thai! Hihi.
We werden opgehaald door, heel gebruikelijk, een taxi en zijn linea recta naar een markt gereden. Hier hebben we uitleg gekregen over de VELE soorten rijst, de meest voorkomende groenten en noodles in de Thaise cuisine.
Zo'n markt is grappig! Hoe zal ik het zeggen? Anders dan dat wij Nederlanders gewend zijn... Zo kom je eerst een aantal rijstkorreltjes tegen, vele kramen met groenten, dan loop je langs de viskes, kikkers en tot slot het vlees... (zie foto's).
De lieve viskes zijn errug vers zoals je kan zien, maar het feit is dat ze echt nauwelijks de ruimte hebben om te bewegen. Voor de kikkers gold hetzelfde (behoorlijk hutje mutje). Het wrede van dit feit is: de slachtng. Levend worden de pootjes van de kikkers afgehakt en als laatste de kop. De vissen hebben het meestal ook niet al te prettig: met 1 enkele hak worden ze gedood. Althans dat is de bedoeling. Merendeel worden levend, met al een wellicht pijnlijke wond, gevild. ofetewel van hun schubben ontdaan. AARGHH. Ik werd echt ziek toen ik dat zag. Kon er echt niet naar kijken!. Gadverdamme. Hoe wreed! Dat wij mensen vissen eten. hmm ok. Maar kom op zeg. Zoveel inspanning kost het niet om een vis of kikker of wat dan ook goed te doden alvorens het toe te takelen! Ja toch?!
Blegh!
Toen kwam ik bij het vlees :-) Ook weer een nieuwe ervarng om het zo maar aan te geven. Je ziet niet netjes een rood/rozig plakkie vlees liggen.. neeh, de thaipeople doen niet zo moeilijk hoor. Alles flex, alles relax, wij gooien er gewoon stukken varken en hele kippen op de kraam! No worries! gevlde varkenskoppen, de huid van de kop aan de andere kant van de kraam, pootjes erbij...
En nu zal ik je vertellen. Volgens mij heb ik zeer recentelijk voordat ik deze markt bezocht zo'n varkenspoot gegeten zeg maar.. WOW! Het was eigenlijk best smakelijk. Ik ben zo makkelijk. ik pas me wel aan hoor. geen gegil over vreemde dingen. Hoppa! Als je in een andere cultuur bent, moet je je ook aanpassen vind ik maar. (Al moet ik eerlijk bekennen dat ik per ongeluk in Bangkok op de straat een heerlijk lekkernij dacht te kopen bij een venter, maar ehh dat waren lettelijk kippepoten. Ik heb een willekeurige Thai toen gelukkig gemaakt die maar nbiet kon begrijpen waarom ik zoals heerlijks uit handen gaf.)
Na de markt zijn naar de boerderij gereden en hebben we onze ngredienten uit hun eigen tun geplukt. Erg interessant, maar lastig. Ten eerste zijn het veelal andere groenten en ten tweede worden die dan in het engels vertaald en mag ik het nog eens voor mezelf in het Nederlands vertalen. Je raadt het al. Erg veel namen heb ik niet opgestoken, maar ik denk dat ik ze wel kan herkennen. is 't voornaamste nietwaar? :-)
We hebben een aantal gerechten gemaakt, zoals vegetarische loempia's (Jaa Fem, die zal ik een keer voor je maken. En veel ook!), tum yam (eh groenten enzo), soepje met garnalen, groene curry (heeeeerlijk) en een desert van kokosmelk met banaan. Allemaal typische Thaise gerechten. Ik kon geen pap meer zeggen na deze feestelijkheden te hebben bereid! WOW.
De cursus was een hele dag en we hebben genoten. Soms kwam mijn tweede of derde persoonlijkheid even naar boven, maar buiten dat was het een feestelijke gebeurtenis ;-)
Jeetje, ik blijf mezelf herhalen. ik heb nog zoooo veel te schrijven en dit was maar 1 miniscuul dagje en ik ben alweer veel te lang bezig! Ik moet het afronden voor nu, maar ik beloof wederom: ge houdt nog wat te goed!
Dank u en tot ziens :-)
XXXXXXXXXX Batti
17 November 2005 - 17:31
Randal:
Nou ik heb even de foto's bekeken en ik kom een keer bij je eten hoor... (in holland dan) -
17 November 2005 - 18:35
Angela:
Ha die Batti....
Nou zo leer je nog eens wat.
Dus we houden er een keuken princes aan over hahaha.....lekker hoor.
Wees maar blij dat je daar zit.
Hier is het bagger koud.
En vanacht zou het al gaan vriezen -1 a -2
Dus wordt tijd om mijn bike naar de dealer te brengen voor onderhoud en daarna te gaan stallen.
Veel liefs uit het koude kikkerland kus -
17 November 2005 - 18:36
Angela:
Ha die Batti....
Nou zo leer je nog eens wat.
Dus we houden er een keuken princes aan over hahaha.....lekker hoor.
Wees maar blij dat je daar zit.
Hier is het bagger koud.
En vanacht zou het al gaan vriezen -1 a -2
Veel liefs uit het koude kikkerland kus -
17 November 2005 - 21:54
(jan)neke En Pas:
nou dat zag er heerlijk uit.....maarre wij passen. Je mag wel een keer koken voor ons maar dan wel aardappels met een gehaktbal!!! Alhoewel groene curry erg lekker is. Have Fun en ik spreek je snel weer!! Dikke kus van P en J (hvj) -
17 November 2005 - 23:31
Thijs:
Hallo chef kok!
Lijkt me erg interesant,
ach ja en een beetje buitenlandse ciusine is nooit weg.
Ik heb nog wel een masker nodig want carnaval staat zo weer voor de deur.
En wat betreft die varkens pootjes... ik heb weer voor het eerst zult gemaakt voor dit jaar die hadden er mooi in gekunnen. groeten Thijs
Je kunt hier in Noorwegen ook gewoon Walvisvlees kopen lekker hoor ook op de grill. -
18 November 2005 - 08:13
Judith:
Dat ziet er best eh...smakelijk uit....ik proef wel eerst een keertje goed. Succes verder....en reageer nog ff op mijn mailtje.
Liefs Juud -
18 November 2005 - 08:16
Judith:
Je ziet er trouwens echt goed uit by the way.....dat kortere haar staat je goed!!!
Liefs Juud -
18 November 2005 - 16:34
Rootje:
Yooo..........zag r lkkr uit kook je ook een keer voor mij?kan ik me een beetje mentaal voorbereiden(grapje)Je zit daar verlopig wel goed tis hier f###ing KOUD......mis niks hier,ben vandaag lkkr vrij en dacht ff kijken waar BATTI NOU IS.....EGT SUPER JOH.....NOG HEEEEEL VEEEEEEL PLEZIER EN HOU ONS OP DE HOOGTE EN WIJ HOUDE JOU OOK IN DE GATEN....KISSIES EN 1HELE DIKKE KNUFFEL Ro -
19 November 2005 - 13:33
Inge:
Jij hakt die ingrediënten op Thaise wijze in de pan zo te zien! Laat je Sushi wel met rust als je een keer naar ons huisje komt? Groetjes vanuit het koude Nijmegen, Freek en Inge -
19 November 2005 - 15:47
Femke:
hey meiske
echt vette foto;s +lekkere loempia's haha die mag je zeker voor me maken batteke
je ziet er gelukkig uit,alleen volgens mij ben je wel beetje magerder geworden let je wel goed op je zelf meis.
oja heb ook een nieuwtje ben al bijna een maand gestopt met roken goed he(wist je dat al,volgens mij niet).
zit weer met spanning te wachten op je volgende verhaal dikke kuzz van mij femke -
20 November 2005 - 16:18
Corrie:
Eindelijk alle foto's kunnen zien, prachtig!! Kijk uit naar je volgende verhaal. Groeten van alle Liduinamensen. Liefs XXX -
22 November 2005 - 09:49
Jan,miranda En Kids:
hoi batti
wat een foto's he daar op die markt ben toch blij dat het er hier niet zo bij ligt maar wel mooi om te zien dat het er overal anders aan toe gaat het is weer eens wat anders.
leuk dat het zo goed met je gaat.
met mij is ook alles weer oke gaat inieder geval al een heel stuk beter gelukkig.
en met jan en kids ook alles oke dus dan is het goed he.
en moest je weer even de groetjes doen van groote ben en ad en zijn blij dat het zo goed met je gaat maar ga nu stoppen moet er weer vandoor.
groetjes en veel liefs van ons allemaal
tot snel xxxxxxxx -
26 December 2005 - 11:56
CAROLE:
WAT EEN GEWELDIGE FOTO'S!!
DIE BLAUWE SCHORT STAAT JE GOED! IK DACHT EERST DAT JE EEN OPERATIE AAN HET VERRICHTEN WAS! EN TREK DE VOLGENDE KEER DIE KIKKERS EEN SLIPJE AAN! MEID WAT GENIET JE TOCH ! KAN IK ALVAST EEN RIJSTTAFEL BIJ JE BESTELLEN?! XX