Geloof jij of ik het?
Door: Dana
Blijf op de hoogte en volg Batti
27 Maart 2006 | Australië, Anna Bay
How are ya?! I'm good!
Heb weer wat meegemaakt, maar het is wat anders dan jullie evt. zouden verwachten.. Het is echt geen spannend verhaal, maar ik vind, wel interessant ;-)
Ciri & Nick, de eigenaren van Sahara Trails, hadden me al weken geleden uitgenodigd. Ik zei ja, dat ik graag op de uitnodiging in ging, maar dat ik nog even moest kijken wanneer. Nou, gisteren is het er van gekomen.
Om 17.50 uur zijn we daar. In de kerk (van je stoel gevallen? Kom, klim er maar weer op, it's all good).
Jep, that's right. Mijn allereerste kerkbezoek! Iemand destijds in nederland had me al een beetje wakker geschud. Hij is een orthodox gelovige mag ik hem wel noemen. Een lastige verhouding is dat met iemand die in de evolutie geloofd. Hihi. Het was daarom wel een hele leuke ervaring en liefde, uit mijn perspectief, heeft echter niets te maken met geloof, huidskleur of weet ik wat.
Anywayz.. het onderwerp geloof bleef dus wel in m'n achterhoofd zitten sindsdien.
Toen we aankwamen was ik een beetje verbaasd. Het was een plat gebouw wat helemaal niet op een kerk leek. Van binnen was het ingericht als een grand café. Bij binnenkomst staan er hapjes en allemaal verschillende soorten taart klaar om versnaperd te worden. Onbeperkt koffie of thee staat ook klaar om te consumeren.
Mensen met gewone moderne kleren druipen binnen waarvan de meeste met een bijbel in hun hand als bagage en schijnen elkaar allemaal goed te kennen. Kinderen spelen en ik zie allemaal vrolijke gezichten.
De tafeltjes zijn over de gehele zaal verspreid, de stoelen zijn modern en zitten gemakkelijk. Achterin de (feest)zaal staan instrumenten klaar om bespeeld te worden.
Het is 18.00 uur. Mensen schuifelen naar hun uitgekozen tafeltjes en de band begint te spelen. Mooie moderne noten weerklinken in het gebouw en de mensen staan allemaal vol passie mee te zingen. Sommige hebben hun armen gespreid als ze de muziek en de woorden nog meer tot zich willen laten komen.
De songtekst wordt op een groot plasmascherm geprojecteerd, zodat iedereen in staat is mee te zingen. Er hangt een hele fijne, saamhorige en warme sfeer.
Een paar jonge meiden nemen om de beurt de microfoon in handen na een paar liederen. Ieder houdt haar eigen anekdote met hetgeen ze graag kwijt willen. Uiteraard kwam er regelmatig één bepaald woord in voor. Ook werd ik welkom geheten als nieuweling met applaus en alle hoofden op me gericht en al. Ugh. Dat hoefde nu ook weer niet :S
De laatste spreekster riep een jongeman naar voren. Zijn naam is Ben. Een extraverte en heel grappig persoonsoonlijkheid die helemaal straalde. Hij kan heel veel woorden in een paar seconden stoppen. Heel knap in ieder geval ;-)
Hij was de predikant van die avond en zijn onderwerp was: vreugde.
Hij betrok zijn publiek actief bij zijn preek en liet tussendoor pen en papier uitdelen om 5 dingen op te schrijven waar JIJ vreugde uit haalt.
Een paar keer gaf ie een vers aan wat je mee kon lezen. Direct daarna gaf ie vele voorbeelden uit 't dagelijkse en uit zijn eigen leven met betrekking tot 'vreugde'.
Mensen lachten veel (leek dan ook echt af en toe eerder een commediant) en zijn passie is zo groot dat zijn mond hem amper bij konden houden.
Ik, als een niet Christen, vond het prachtig. vele levenswijsheden en mijnsziens absolute waarheden werden er gepreekt (?). Zijn optreden gaf duidelijk mensen inspiratie, geloof, kracht en hoop. Iedereen verhaalt zijn woorden op zijn eigen persoonlijke manier nanier en haalt er het zijne uit.
Ben vertelde dat de Heer ons niet gemaakt heeft om te doem-denken, bij de pakken neer te zitten, chagrijnig of angstig te zijn enzovoort, maar dat iedereen graag happy en vreugdevol wil zijn, wil lachen en problemen/moeilijkheden positief wil kunnen benaderen. Iemand die lach is zoo mooi, is het niet? Als je iemand van geluk, uit vrolijkheid ziet stralen, dan roept dat toch iets in je op, niet?
Het kwam erop neer dat hij mensen aanmoedigde vreugdevol te zijn. Het leven te omarmen, zoals het is en zoals het komt.
Hoe moeilijk sommige situaties ook zijn, heb vertrouwen dat het beter wordt.
En dat het érgens, hoe ver te zoeken soms ook, goed voor is. Persoonlijke groei?
Met positieviteit en luchtigheid kom je veel verder dan in emoties of situaties te blijven hangen.
Ik heb van een zeer goede vriend destijds een mooie spreuk in posterformaat gekregen:
"Je gezicht is je eigen weerbericht. Als je goed kijkt, zie je je eigen bui al hangen."
Humeur is iets wat je overgeeft aan anderen. Zit je collega met een droevig of chagerijnig gezicht op het werk, dan wordt jij daar niet vrolijker van.
Ikzelf ervaar regelmatig als ik ff minder in m'n vel zit dat ik volledig opklaar als ik onwillekeurig lachende, stralende gezichten zie. Of iemand kom je tegen (buschauffeur, cassière, who ever) en die is dan net even heel erg vriendelijk voor je. Soms kunnen het ook herinneringen zijn aan een heel leuk/fijn/gek moment wat me dan laat realiseren dat 't allemaal niet zo moeilijk, erg of grauw is als ik dacht dat 't was.
Een heel mooi voorbeeld:
Ik liep eens een paar jaar geleden in centrum Amsterdam. Het ws een grauwe drukke doordeweekse dag en iedereen die over straat liep, leek genoeg dingen aan zijn hoofd te hebben. Je ziet mensen met klagelijke uitdrukkingen op hun gezichten vanwege het frisse weer en de regen zo nu en dan. Mensen lopen met vlot en gezichten zijn naar beneden gericht, ogen kijken bedenkelijk, onrustig wegens het niet kunnen doorlopen of kijken starend voor zich uit alsof ze op de automatische piloot ingesteld staan.
Enfin, er hing geen vrolijk feertje in ieder geval. Zelf voelde ik me ook niet denderend vrolijk ofzo en ik viel dus in het niet in de massa.
TOT daar een jongeman aan de binnenkant van het brede trottoir stond. hij viel niet echt op in de menigte, maar als je een beetje wakker was, zag je 'm. Hij had een zelfgemaakt, uiterst eenvoudig bordje in zijn hand. Het karton was vuilwit, maar de dikke zwarte letters waren duidelijk leesbaar:
SMILE
Zijn boodschap was zo simpel. Smile.. Ik bleef staan, keek om me heen en zg wat een trieste bende het eigenlijk was in hartje Amsterdam. Ik keek nog eens naar mijn boodschapper en glimlachte. Hij vroeg geen geld, hij stond daar gewoon. Hij zag me, we wisselden blikken uit dat we elkaar begrepen en dat ik hem bedankte en mijn verdere dag was meer dan goed. Het patroon van dingen in een roes doen was verbroken.
De hele verdere dag voelde ik me gelukkig en alles beviel me wat ik zag. Als ik om me heen keek, zag ik nog steeds dezelfde grauwe gezichten, maar ik moest daarom alleen maar lachen. Wat zonde nou dat zij allemaal dit gevoel moeten missen, dacht ik nog.
Wat een ervaring. Wat een wereldkerel. Dat iemand zoiets eenvoudigs en toch zoveel betekenends kan geven..
Iemand laten glimlachen is zo moeilijk eigenlijk niet. Jouw lach kan een begin zijn van een keten van glimlachen. Ik straalde toen ik dei jongen gezien had. Ik merkte dat ik invloed had op anderen net zoals hij op mij invloed had gehad.
Om terug te komen op Ben zijn presentatie (preek). Persoonlijk ben ik reeds enkele jaren bezig om zulke dingen tot me te laten komen en me eigen te maken. Ik maak dan geen gebruik van het woordje God, maar ik ga me hier wel meer in verdiepen.
Mij zien ze zondags weer terug ;-)
Geloof het of niet, maar voor mij is dit een heel groot avontuur om dit allemaal mee te maken en om zo in een geloof te rollen.. Heel erg leuk, maar ook confronterend.
Ik geloof in spiritualiteit en in de evolutie. Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, maar niet in de hemel of hel.
Zo veel vragen, zo weinig goede antwoorden.
Er komt een dag, ooit, dat ik het antwoord zal weten. That's 4 sure :-D
Liefssssss
27 Maart 2006 - 06:04
Angela:
Ha die Batti
Ach het klopt wel wat je zegt en kan me goed vinden in je verhaald.
Soms hebben mensen ff een frisse blik nodig en een nieuwe kijk op dingen
Ben zelf denk ik net als jou en ga nooit na de kerk
Al moet ik zeggen dat kerken in andere landen mij wel kunnen intereseren
Ze doen het daar veelal heel anders met zang enz
Verder heb ik nog een nieuwtje voor je en ja dat is dat Devil verliefdt is helemaal tot over d'r oren
Ga van de zomer met hem na Finland toe
Hij rijdt ook motor natuurlijk en is een heerlijke bink
Je zal hem nog wel ontmeoten wandt die laat ik niet meer gaan
He Batti hou je haaks goed en zorg goed voor jezelf
Leef je leven met passie
Je doet het goed wijfie Devil is trots op je hahahaha........
Tacke care en tot mails -
27 Maart 2006 - 06:56
SteaN:
Soms is het beter als we niet alles meteen komen te weten ;) -
27 Maart 2006 - 07:12
Rob:
Hallelujah, laat je niet helemaal inpalmen hè ? Blijf jezelf en ga geen papegaai worden zoals je in veel religies ziet, keep open-minded, ervaar en blijf zelf je hersentjes gebruiken.Enjoy life... CU, Rob -
27 Maart 2006 - 07:17
/.\|:
wow wat een prachtig dagboekschrijven. Het is de eerste die ik helemaal heb uitgelezen. Echt heel erg goed en spannend. Ga zo door. -
27 Maart 2006 - 11:58
Femke:
hey meis ,klinkt allemaal heel mooi meis,je zou een boek moeten gaan schrijven.
en dat van dat verhaal in amsterdam damn das goed ja moest er van glimlachen en je gaat er meteen wel verder over na denken.
grapppig he dat zo iets kleins zoveel kan doen(heb zelf ook voorbeeldje)zoals de klanten die bij mij aan de kassa komen vaak weten ze het niet maar ze kunnnen me dag goed of slecht maken met alleen al als ze normaal en fatsoenlijk goeden middag of hallo zeggen ,meis have fun knuffel -
27 Maart 2006 - 21:51
Lex:
O wee! De EO methode: blij, blij, blij!!
Of geloof (in welke vorm dan ook gegoten) nog niet genoeg heeft aangericht.
Niet intrappen dus. -
27 Maart 2006 - 22:44
Gert-Jan:
geloven is hip -
28 Maart 2006 - 18:53
Meyke:
Tsja als werkende in de 'bible-belt' kom ik vaak met God in aanraking. Had laatst een hele leuke discussie met een gezin waar ik de bevalling begeleid had. Zij kwam uit een Ned. hervormd gezin (hier zie je vooral gereformeerden=erg streng christelijk, de toorn van God, zwarte kousen/hoedjes op naar de kerk) en hij was evangelisch= blij, blij, blij. Dat laatste sprak mij dus ook meer aan, geloven in de onvoorwaardelijke liefde van Jezus en de Heer. Niet bang zijn voor God. Maar goed. Hij vertede me dus dat de evangelisten en mn Pinkstergemeente de happy-happy-joy-joy gelovigen zijn, denk dat jij daar nu ook tegenaan bent gelopen.
Hoe lief, leuk en gezellig de mensen ook zijn: blijf wie je bent en geloof in wat je geloofd. Als je jouw ideeën laat varen voor een geloof, ben je jezelf niet meer.
De kracht van een glimlach is heel sterk, die kun je zelf ook gebruiken.
Think about that! -
28 Maart 2006 - 18:54
Meyke:
Ai! wat je geloofd met een -d, ik schaam mij diep -
29 Maart 2006 - 19:22
Inge:
Wat zou het leven toch mooi zijn als iedereen wat meer lacht inderdaad! Mooie manier van denken, ook als niet-Christen kun je daar je eigen weg mee op! Het lijkt mij superfijn om in zo'n vertrouwde, fijne omgeving bij elkaar te kunnen komen om te praten over dit soort levenswijsheden. Ik begrijp heel goed waarom Eveline dit ook heeft gewild! Geniet in ieder geval van al die fijne mensen en indrukken om je heen, Bat! En oh ja...je hebt toch geen last van dat slechte weer, hè? Kussie, Freek, Inge & Sushi -
30 Maart 2006 - 05:40
Inge:
Ff een reactie op je sms-je: ik doelde op de doop van Eveline onlangs! Ze gaat ook regelmatig naar de kerk in Amsterdam, maar dat is ook meer een ontmoetingsplaats waar iedereen het gezellig heeft!
Gelukkig heeft Larry je ontweken! Ik dacht al: geen nieuws is goed nieuws!Kus, Inge -
01 April 2006 - 07:45
Jolanda:
Ha Batti.
Je moet alles een keer mee maken,toch???
Heel leuk.Vooral alles beleven,dan krijg je vast antwoord op de meeste vragen en eh..... op sommige krijg je nu eenmaal nooit een antwoord.Nou,guppie hou je haaks en tot MSN,s
Veel liefs van alle Langenhofjes -
01 April 2006 - 19:43
Guido:
Als ik je zo lees, wordt ik er helemaal airy-fairy van!
Zoveel vragen, zo veel goede antwoorden.
De dag dat je het antwoord zal weten, is de dag dat je jouw eigenwaarheid ontdekt.
;) -
02 April 2006 - 09:43
Dad:
Mijn lievelings dochter,
Je bent op een nieuw kruispunt op je levenspad aangekomen (klink vromer dan bedoeld hoor....); een kruispunt waar je een bepaalde wijze van geloven ervaart; één van de vele I might add.... Mijn advies, zo je die zou willen: ga hiermee om zoals met alle nieuwe ervaringen in je leven die voor jou het onderzoeken waard zijn....proef, ruik en tast er voorzichtig aan, maar behoud de helicopterview en realiseer je dat meerdere wegen naar Rome leiden en vooral, dat NIETS absoluut is.... Op elk kruispunt in je leven, in elke situatie zitten positieve en negatieve kanten....ergo: geen geloof is zaligmakend en elk geloof biedt op een bepaalde wijze houvast, zo je die nodig denkt te hebben....Mensen, waar dan ook ter wereld, kunnen aardig zijn, maar bedenk dat een ieder zijn eigen verborgen agenda heeft...iets met of van jou wil..Er bestaan weinig mensen (buiten de eigen ouders en 'echte' vrienden om natuurlijk) die gewoon 'genuin' alleen het beste/goede met je voor hebben en....die ALTIJD voor JOU klaar staan wanneer jij hen nodig hebt....Het doel van elke gelovige beweging is om nieuwe 'leden' te werven. Conclusie: onderzoek het vooral objectief en geniet ondertussen van deze nieuwe ervaring, maar stort je nergens meteen in...als je wilt gaan 'geloven': er zijn nog zoveel andere reliegies...
Ik ben het met Lex eens dat 'het geloof' door alle eeuwen heen heel wat ellende (lees: martelingen, dood en verderf) heeft veroorzaakt; van kruistochten met inquisitie tot aan complete volksmoorden toe!! Dit kan toch NOOIT de bedoeling van welke eventuele 'God' dan ook zijn geweest????
Mijn boodchap: er is er maar één in je leven (algemeen gesteld) die JOU kan helpen in geval van nood: dat ben JIJzelf..dus lieve schat: geloof vooral in JEZELF!!
Dit was een van de zeldzame en hoogst ongebruikelijke zondagoverwegingen van je innig liefhebbende vader
Take care & be wise.... -
03 April 2006 - 11:56
Meyke:
"ga hiermee om zoals met alle nieuwe ervaringen in je leven die voor jou het onderzoeken waard zijn....proef, ruik en tast er voorzichtig aan, maar behoud de helicopterview en realiseer je dat meerdere wegen naar Rome leiden en vooral, dat NIETS absoluut is.... Op elk kruispunt in je leven, in elke situatie zitten positieve en negatieve kanten....ergo: geen geloof is zaligmakend en elk geloof biedt op een bepaalde wijze houvast, zo je die nodig denkt te hebben...."
Bij deze wijze woorden van 'Dad' sluit ik mij helemaal aan!
PS Gefeliciteerd met je mammie! Ze maakt zich een beetje zorgen dat ze nog niks van je gehoord heeft, effies een update dus graag! Dikke kus! -
04 April 2006 - 12:35
Dirk:
Dat is lang geleden,
Proficiat met je moeder, ze was gister jarig. We hebben er een glas op gedronken en nog even het feest van vorig jaar in de herinnering geroepen.
Wat heb je weer in prachtige bewoording je ervaringen opgeschreven ik vind dat jegewoon moet doen wat je hart je ingeeft en wat je verstand toelaat en in hakend op jou laaste zin, ..er komt niet zo'n dag dat je het antwoord zult weten, denk ik, maar het is de levenskunst, naar antwoord opzoek te zijn ..(zo'n jongen/meisje met zo'n bordje zijn, helpt anderen zoekenden ook nog.
Groetjes -
12 April 2006 - 08:01
Miranda,jan,chelsey,caitlin,charissa En Chaney:
hoi batti
heb net even al die mooie foto's gezien wauw!!!!!!
echt mooi allemaal
het gaat je goed zie ik wel,heb het een beetje druk gehad met alles maar nu toch even tijd voor een berrichtje aan jou
moeten we ook even bijhouden he.
je maakt ook van alles mee dus saai is het zeker niet daar aan de andere kant van de wereld en wat een mooie natuur zeg de moeite waard hoor wij genieten al van de verhalen en foto's.
hier gaat alles zijn gangetje nu het weer nog een beetje meewerken en dan is hier ook alles oke.
heel veel liefs en geniet van al dat moois maar dat lukt je wel zo te zien.
groetjes en veel dikke knuffels van de kids.
tot snel weer.
groetjes en veel liefs