Seoul is GROOT
Door: Batti
Blijf op de hoogte en volg Batti
12 Juni 2007 | Zuid-Korea, Seoel
De mensen hebben hier zo'n groot respect voor elkaar ongelooflijk. Wat ik van Japan verwacht zie ik hier in Korea. Alle manieren die vooral onze opa's en oma's en vaders en moeders geleerd zijn, worden hier ten alle tijden in de praktijk uitgevoerd. Een meisje wordt hier behandeld als dame vanaf jongs af aan al door hun vriendjes. Mannen lijken altijd hun best te doen voor hun meisje. Ze komen erg attent, zorgzaam en beschermend over op een niet overdreven manier.
De beslissing als iets samen besloten moet worden ligt altijd eerst bij de dame. Kan of wil deze niets beslissen zal de man vriendelijk een suggestie doen. De algemene "etiquetten" kennen we alemaal verder nog wel hoop ik? Dame voor laten gaan, deur open houden, beschermen tegen regen, etc, etc is hier echt iets waar niet over nagedacht wordt om indruk op een meisje te maken, maar wat in hun systeem zit.
Kussen op de wang wordt nooit gedaan door iemand anders dan je partner. Je bent intiem op je max als je een goede vriend of vriendin omhelst. Reden: als je een partner hebt, wil je deze niet beledigen of in verlegenheid brengen door iemand anders een kusje te geven. Deze kan wel eens jaloers worden. Dus een begroeting is vaak alleen buigen.
Op hun beurt proberen de dames er vaak leuk uit te zien. Velen lopen op heel hoge hakken die mij al zeer aan de ogen doen. Ze willen natuurlijk ok graag langer lijken. Je mooi kleden en goed verzorgen is erg belangrijk. Dit geldt ook voor de heren.
Als iemand al een klein beetje met verheven stem praat (voor ons wellicht vrij normaal, want zij spreken echt een stuk zachter en rustiger in het algemeen) in zijn of haar mobieltje dan suggereert men al dat er problemen zijn tussen de personen.
Ik heb soms weleens extra op moeten letten hoe ik wat doe omdat mijn manieren schijnbaar achteruit gegaan zijn. Zeker na Vietnam moet ik toegeven, ben ik geneigd in herhaling te vallen qua normen en waarden. Maar Korea is duidelijk Vietnam niet. Je kan deze laatste vrij gemakkelijk beledigen.
In Nederland (en Australie) kom ik dit beeld zoals in Korea sowieso best weinig tegen. HELAAS, want ik vind het heel erg jammer dat we steeds lomper worden. Kijk ook maar eens naar de jeugd van nu. (Ik moest 't ff zeggen.)Gelijkwaardige behandeling noemen we dat ook wel, terwijl ik vind dat dat heel iets anders is. :-( Maar goed, het begint alemaal bij jezelf, dus dit is een goede les vor mij: MANIEREN OPKRIKKEN! En dus het goede voorbeeld geven :-D
Op de markt wil je nog wel eens een verkoper horen roepen voor aandacht, maar dat is het dan ook. De Koreanen maken echter wel veel gebruik van audio-systemen. De muziek in populaire straten staat hard aan en heel veel microfoons worden naar buiten gehaald om hun producten zo goed mogelijk te promoten en mensen naar binnen te lokken. Zelfs heb ik een zang toneel spel gezien om producten te promoten (zie foto). Hoe grappig was dat!
Van maandag tot zondag, het maakt alemaal niet uit, LEEFT de stad helemaal met heel veel spectaculaire lichten en kraampjes. De winkels blijven alemaal tot 22 uur open minstens en sommigen zijn erg spectaculair ingericht.
Ik ben trouwens exact 8,571.04 bij Amsterdam vandaan. Dat werd mij verteld in Seoul observatie toren. Ik weet zelfs welke richting ik uit moet zwemmen ;-)
Deze toren heeft mij een mooi beeld gegeven van de stad. Hoe ENORM deze dus is. Ik heb 't op foto's proberen vast te leggen, maar met de zon was 't lastig en achter glas foto's maken is ook niet al te prettig, dus.. maar ik hoop dat je wel een beeld krijgt ondanks de kwaliteit.
Er loopt ook een mooi stroompje door de stad heen waar de Koreanen graag even pootje baden op deze hete dagen en rustig tijdens de pauze daar hun noodles eten. Ook 's avonds is het een heel aantrekkelijke plek met veel kleuren van lichten enzo.
Ik ben ook een ander park tegen gekomen waar veel ouderen vertoeven met hun krantje of met hun maten om op de hogte te blijven van de algemene gang van zaken. Daar in dat park staan een paar historische beeldhouwwerken en statues. Ook staan er grote stenen bewerkt met afbeelding van de 20ste eeuw waar Japan Korea nog controleerde naar ik begrepen heb. Daar zie je hoe de Koreanen onderdrukt werden en voor hun vrijheid vochten.
We hebben lekker Koreaanse gelunched vandaag waarbij mijn personal guide me vertelde dat ie jarig was vandaag! Nou, hij vond het wel een eer om met een buitenlander 'te vieren', zodoende had ie maar een paar afspraken verzet. Je gelooft het toch niet?! Hahaha.
Nou, ik naar 't hostel gerend en hem een gepast cadeautje gegeven: een paar echte nederlandse klompen op miniatuur basis die ik voor een Australier meegenomen had. Die weet toch niet wat ie mist :-)
Daarna zijn we naar een van de paleizen van de koning gegaan waar het me opviel hoe simpel deze zijn vergeleken met alle andere Aziatische landen die ik gezien heb. Antwoord: Koreanen houden van simpel zei Duzin, guide.
Dat zie je ook aan hun alfabet als je het vergelijkt met het chinees bijvoorbeeld.
Mijn verliefdheid op Korea wordt er allemaal niet minder op dus. Mijn guide leert me heel veel en kan veel vragen aan hem stellen. Super cool dus.
Catch ya's later!
12 Juni 2007 - 16:52
Inge:
Best gek om jou nu op deze foto's te zien staan, terwijl ik je zondag nog heb gezien. Kwamen die klompjes toch mooi van pas, hè! Leuk dat je meteen al zoveel schrijft op je site, ga zo maar door!
x -
12 Juni 2007 - 20:50
Jan:
idd raar om je zo te zien, tewijl ik je nog weg bracht zondag :(
Fijn dat je het naar je zin heb daar!! Mis je wel!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
12 Juni 2007 - 21:03
Dad:
Mijn allerliefste dochter; jouw reisverslagen zijn leuk geschreven en ook wetenswaardig; alsof je de hele dag een notitieblokje bij je hebt om alles wat je gids je verteld voor de thuisblijvers vast te leggen...misschien is het voldoende om later een boek over jouw ervaringen te schrijven? Ga zo door, want het geeft ons het gevoel met jou mee te reizen.....:-) Veel plezier en veel liefs,
XXXXXXXxxxxxxxxxxxx
Conny & Dad