Uh oh..
Door: Batti
Blijf op de hoogte en volg Batti
13 Juni 2007 | Zuid-Korea, Seoel
kan je me sponsoren met : Geef Batti een foto album cadeau! :-D Jaja, wat ze allemaal wel niet voor een praktische zaken ze bedenken voor ons backpackers!
Wat heb ik vandaag allemaal gedaan:
Lekker met de metro overal heen gestuifd. Letterlijk! Die dingen gaan HARD! Wat een vaart maken die in een korte snelheid! En niet alleen de metro gaat razend snel, ik spoelde een toilet door vandaag en daar zat me toch een kracht achter! Ik schrok er gewoon van!
En tegenwoordig schrik ik niet alleen van metro's en toiletten, maar ook van stoplichten! Als brave voetganger zijnde druk ik op het knopje om aan te geven dat ik graag wil oversteken. Begint dat ding in 1 keer tegen me te praten!!! Schrok me wild! Blijkbaar moest ik nog een minuut geduld hebben zei deze dame in het Koreaans. Het bleek geen knopje bedoeld voor mij te zijn, maar voor minder validen qua zicht enzo. Deze worden verbaal geholpen dat het nog rood is dus voor zoveel minuten. Dat ding begint ook flink te keer te gaan als 't groen is geworden.
Ook over herrie gesproken dat is ook het geval als de metro eraan komt. Dan gaat er toch een flinke bel om je te waarschuwen. Zo'n kermisbel als een of ander apparaat begint te tollen, weet je wel? Pff, de eerste keer...Huh? Wat? Brandalarm? haha. Ook wel apart om te zien hoe op de drukkere metro stations allemaal kunststoffen wanden geplaats zijn. Dat is niet wegens geluid overlast of om je te beschermen voor de wind.. Blijkbaar hebben een aantal mensen hiervoor behoorlijk riskant willen zijn. Verder is het metro systeem hier super makkelijk te hanteren. Echt ideaal. Voel me helemaal als thuis hier! ;-)
Ben vandaag alleen op pad geweest. Heerlijk!!! Had ik echt ff behoefte aan. Lekker je eigen ding doen. Ff alles zelf uitzoeken et cetera. Geweldig! Moet ik vaker doen ;-)
Ben vandaag in nationaal- en oorlogs museum geweest.
Het nationale museum is echt een mega groot en nieuw complex. Best interessant wat er allemaal te zien was. Al heb ik 't niet allemaal kunnen zien, omdat ik ok graag naar het grootste oorlogsmuseum van de wereld, naar horen zeggen, wilde.
Nou, dat was een geweldige keuze. Ik wist weinig van de Koreaanse oorlog en helaas ben ik 't gebouw uitgezet wegens sluitingstijd anders had ik nog wel uren rondgehangen :-(
Heel veel geleerd en interessante (persoonlijke) verhalen gelezen. De Nederlanders waren de 4de van de wereld om Zuid Korea te steunen in de strijd tegen hun communistische landgenoten en Rusland op een onverwachte 25 juni 1950 vroeg in de morgen. De Zuid Koreanen waren met ALLES grof in de minderheid. Ze waren massaal platgewalst als niemand ze heeft komen helpen.
Gelukkig hebben het merendeel van de Nederlanders het er levend vanaf gebracht. Van de 5.322 soldaten zijn er 124 gesneuveld.
Erg mooi vind ik: 'The statue of brothers'. Dit is een standbeeld op het dak van 2 broers die elkaar wederzien in het slagveld waarin ze tegen elkaar vechten. Ze uiten hier vergeving & liefde. Binnen in de 'dome' vind je stukjes graniet verzameld uit wereldwijde locaties dat symbool staat voor de opoffering by our patriots. Verder staan daar 2, met mozaieke bewerkte, muren die de spirit uitdrukken van het Koreaanse volk om deze nationale tragedie door te komen.
De scheuren staan symbool voor het gescheurde Korea en de hoop voor hereniging. Op de grond vind je de 16 naties die Zuid Korea te hulp zijn gekomen.
De ijzeren kettingen onder het plafond
staan voor de onbreekbare banden van een herenigd Korea.
Jeetje, wat lastig om te vertalen! Maar wel de moeite waard vind ik, want het is een fantastisch monument met bewonderingswaardige details. Kijk maar op de foto's als je dat een indruk mag geven.
Er staat daar ook een grote mijn die als fontein fungeert met allemaal hoofden erop. Ik heb er niet achter kunnen komen wie die personen nu eigenlijk zijn helaas.
Verder was ik in een hele mooie zaal waar een prachtig monument stond voor de gesneuvelden. Hier werd ook vriendelijk ter ere van hen allen alstublieft om een minuut stilte gevraagd. Nah, ik een emotioneel persoon die me zeer gemakkelijk in andere situaties kan verplaatsen, was dus erg met m'n hoofd in de oorlog, bij de familieleden van de slachtoffers, etc.. komt daar toch een lawaai aan... Niet te geloven. Een paar klassen kinderen ofzo. Als een denderende kudde walsten ze door de gangen heen naar deze zaal toe (waar ik een half uur over gedaan had) en bats boem beng een hels kabaal en nog geen 5 minuten later was t over. What the ???????
In het Nationale museum heb ik lang niet alles kunnen zien. Hetgeen ik gezien heb, vond ik dan wel erg interessant. Geschiedenis heeft me vroeger nooit geboeid. Maar sinds ik in Australie verblijf, boeit het me enorm, omdat zij juist GEEN historie hebben bijna.
Ik leer 't nu dan wel allemaal in 't engels he, dus vergeef me. Nou, papa en mama, ik heb vandaag geleerd over de tijden voor en na Christus. De oude steentijd (750.000 jaar geleden), de nieuwe steentijd (10.000 jaar geleden) en dan de jaren na 0. Dit ging dan allemaal over het ontstaan van instrumenten als bijlen, bijlen, landbouwwerktuig dingen, hoe ze leerden stenen polijsten en daar gebruik van te maken, pottenbakken, sieraden maken, etc. Heel indrukwekkend om te zien hoe zich dat geevolueerd heeft. Goh, of je denkt 'hoe saai!' of 'hehe, komt zij achter!' Haha, nah beter laat dan nooit toch? Ik geef t tenminste toe dat ik erg inperfect ben! Ghehehehe.
Verder... heb ik al veel te veel geschreven voor mijn gemiddelde lezer ben ik bang, dus ik maar es ff mijn foto-ruimte opmaken door de aller laatsten er op te zetten.
Ik merk dat m'n Nederlands ook echt niet meer zo top is hoor! Spelling gaat toch regelmatig errug fout! Dat was altijd mijn sterkste kant! Nah ja, mn engels wordt er wel weer beter op. Ook goed ;-)
Ik zit hier elke keer tot 3 of 4 uur 's nachts achter de computer trouwens. Kom niet echt in het ritme hier. Oepsie. Ik lijk wel op een bepaald persoon die 't ook heerlijk vind om tot midden in nacht te zitten hannesen. Ik zal z'n naam niet zeggen, maar het begint met een G en eindigt op -uido. Nu heb ik niet te veel gezegd toch?
Daar alles goed bij jullie?!
Anne nog bedankt voor je uitgebreide bericht he?! Ik weet zeker dat wij elkaar nog wel een keer gaan treffen. Of in Nederland per toeval, of ik kom je opzoeken in Frankrijk een keer of zo. Just keep in touch! Leuk!
En een boek schrijven... voordat 't ook maar een moment in me opkomt, zou ik dan wel eens eerst 100% eerlijke meningen willen hebben van iedereen die dit leest hoe zij mijn verhalen ervaren. Praten en schrijven kan ik wel, maar dat wil niet zeggen dat ik een schrijver ben!!
XX Batti
13 Juni 2007 - 18:54
Anne:
Hai batti, zeker, tot ziens, have fun, maar daar vertrouw ik je wel op! -
13 Juni 2007 - 19:49
Jan:
meid geweldige foto's en verhaal weer. Maar helaas is dit avontuur bijna ten einde. En dan weer op naar OZ!!!! Of kom je weer terug ;) -
13 Juni 2007 - 20:01
Ben Bouman:
Ik weet niet precies waarom maar ik geloof dat ik langzaam een beetje jaloezie voel opkomen als ik al dit moois zie en lees... veel plezier!!
Ben -
14 Juni 2007 - 17:30
Evelien:
Hey! Je kent mij niet, maar ik volg je verhaaltjes over Korea omdat ik zelf een semester in Seoul ga studeren vanaf augustus, dus ik ben erg benieuwd hoe het daar is. En aangezien je naar meningen vroeg over je stukjes... je schrijft inderdaad super leuk! Door jouw verhalen heb ik alleen maar meer zin gekregen om naar Korea te gaan, nu kan ik al helemaal niet meer wachten!! Veel plezier nog daar! -
14 Juni 2007 - 21:31
Alfred:
Ha Batti
Nog steeds het reizen niet moe, fijn te horen dat je je nog steeds vermaakt.
Ik schrijf niet zo veel maar volg wel steeds je verhalen en bekijk je foto's
Ik zie dat je druk aan het fotograveren bent, zoals ik je in een van de eerste berichten heb aangeraden .
Ik geniet hier erg van dus je krijgt van mij wat extra fotoruimte.
Pas goed op jezelf ge geniet er maar goed van.
Groeten Alfred